hajnali_hármas-removebg-preview

a kultúra élmény

Vénusz a villamoson

gondolatok, filozófia

fotó: Neményi Márton

Mi a kultúra? – Kenyeres István

Kenyeres István vegyészmérnök, biotechnológus, közel 50 éve biomérnökséggel, mérnöki ökológiával foglalkozik: „hasznos” élő rendszerek kitalálása, tervezése, építése, működtetése, akár 2-3000 faj együttműködésére építve. 15 év egyetemi kutatás, 30+ évig feltaláló és innovatív sorozat-vállalkozóként az üzleti világban, ma egyre inkább “városbelgyógyász”: városok működési problémáinak, anyagcserezavarainak diagnosztizálása, technológiai és rendszerszintű segítség a terápiában – hogy hatékony, élhető, szerethető és fenntartható legyen. Készül megírni az Evolizáció történetét, vagyis a civilizációk evolúciója történetét. Nem is csoda, hogy Kenéz László kultúra és természet felvetése után őt kérdeztük – mi a kultúra?

Tovább »

Mi a kultúra? – Kenéz László

Kenéz László filozófiából doktorált, A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán zen buddhizmust és zen művészeteket tanít. Előző „Mi a kultúra?” posztunkban Majtényi László szkeptikus volt, hogy a kultúra filozofikusan megfogalmazható-e – így természetes volt, hogy az egyik meghatározó tanáromhoz fordultam ugyanezzel a kérdéssel.

Tovább »

FAM Spiritusza

Farkas Attila Márton – ahogy mindenki hívja, FAM, egyiptológus, kulturális antropológus. Új könyve, a Spiritusz kapcsán kérdeztük, miért a könyv?

Tovább »

Bandó és a Jövő díj

A Kritikusok Céhe idén új díjat alapított a társadalmi folyamatok alakításán innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgozó alkotók számára. A Jövő díjjal így két színházi nevelési társulatot, a KÁVA Színházat és a Kerekasztal Színházat ismerték el. Seregeli Bandó Andrást kérdeztük, mit gondol, miért most született egy ilyen díj, és mit szólt hozzá, hogy megkapták?

Tovább »

Mit csinál a segédrendező?

A Mit csinál a…? sorozatunkban a segédrendező feladatának akartunk utánajárni. Ez ugyan fellelhető az interjúban, mégis inkább Váradi R Szabolcs személyes útjáról szól a színház világában.

Tovább »