hajnali_hármas-removebg-preview

a kultúra élmény

BuddhaFeszt – A Tan Kapuja Zen Akadémia

Sikondán rendezi A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola első Buddhafeszt-jét. Kenéz Lászlót, a főiskola egyik zennel is foglalkozó tanárát, a Tan Kapuja intézményeként működő Zen Akadémia vezetőségi tagját kérdeztük, miért fontos ez a művészeti iskola számára.

Laci, mi lesz a szerepe a Zen Akadémiának a fesztiválon?

A Zen Akadémia igyekszik folyamatosan szerepet vállalni abban, hogy a buddhizmusnak a művészettel való kapcsolata előtérbe kerüljön. Szeretnénk megmutatni, hogy a művészetet miként lehet másképp is gyakorolni, oly módon, hogy az inkább vallásgyakorlattá váljon, szellemi úttá, önismereti praxissá. A művészet művelése teljes jogú gyakorlásnak tekinthető! Elsősorban ez az az üzenetünk. Ezzel persze semmiképp nem az a célunk, hogy a művészet útját alábecsüljük, vagy elvitassuk önálló működéshez való jogát, inkább az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, van más lehetőségünk is művelésére. Ily módon ugyanis azok számára is megnyílhat az út a művészet gyakorlására, akik úgy érzik, tiszta művészetként nem tudnák azt művelni.

Ez jó küldetés!

Igen, van, akinek eszébe sem jut, hogy művészettel foglalkozzon – őket mindenképpen szeretnénk

megszólítani, a Buddhafeszten azzal a tágabb szellemi hátérrel, amelyet a buddhizmus jelent számunkra. A buddhizmus praxisa nem szűkíthető le a konkrét hagyományokhoz kötött vallásgyakorlatra, hiszen nem kell buddhistának lenni ahhoz, hogy a benne rejlő szellemi lehetőségeket valaki megragadja, önismereti útként fogja fel, más szemmel tekintsen ezzel önmagára és környezetére. Azt gondoljuk a Zen Akadémián, hogy e lehetőség kihasználásában a művészet komoly szerepet tölthet be.

Milyen művészeti ágakkal készültök a Buddhafeszten?

Hagyományosan a zen buddhizmushoz köthető művészeti formákkal, amelyek a zen buddhizmus szerzetesi gyakorlatában ténylegesen is megjelentek, illetve azokkal a formákkal, amelyeket a laikusok is gyakorolhattak. Így lesz tusfestészet, kalligráfia, kertművészet, teaszertartások, zene sakuhacsival, harc- és mozgásművészetek, haiku- és kóan foglalkozások, szútra recitáció. Ezekben a tradicionális formákban keresünk olyan kapcsolódási lehetőségeket a mi kultúránkkal, amelyek számunkra talán könnyebben elsajátíthatóvá teszik ezeket az eredetileg nagyon rigid módon, sajátos didaktikai eszközökkel tanított művészeteket.

Laci, mi a zen szemlélete a művészetben?

A legfontosabbat kiemelve: a zenben nem az eredmény számít, vagyis, hogy milyen lesz, hogyan sikerül az alkotás tárgyi értelemben, hanem egyedül az alkotás folyamata a döntő, a művészet alanyi, legfőképp tudati aspektusa, vagyis az, hogy az alkotóban milyen szellemi események zajlanak, hogy a művészet teremtette szituációkban miként találkozhat önmagával. Ezért nevezhetjük ezt szellemi útnak, sőt, meditációnak. Ezt a lehetőséget szeretnénk megismertetni az érdeklődőkkel a Buddhafeszten, abban bízva, hogy nekik is sikerül ezt megragadniuk. Van egy japán mondás: geidó kore bucudó: a művészet útja ugyanaz, mint a Buddha útja, de ki is egészítjük ezt, parafrazálva a kodály-i szólamot, hiszen abban is bízunk, hogy fel tudjuk kelteni az érdeklődést úgy a művészet, mint a buddhizmus iránt: legyen a zen mindenkié!

Ha többet szeretnél tudni a Zen Akadémiáról:

https://www.facebook.com/zenakademia/

https://www.tkbe.hu/tags/zen-akademia

Ha a BuddhaFesztről:

https://www.facebook.com/buddhafeszt

https://buddhafeszt.com/

Balázs