hajnali_hármas-removebg-preview

a kultúra élmény

Cseresznyéskert, de semmiféleképpen sem meggybefőtt.

A Katona József Színház elérkezett a 2022/23-as évad utolsó bemutatójához, Csehov Cseresznyéskertjéhez.

A Cseresznyéskert a társadalmi változások, a különböző veszteségek és az emberi lét témáit járja körül. A darab a 20. század eleji Oroszországban játszódik, ahol egy arisztokrata családot, az anyagi csőd fenyeget, és ezzel párhuzamban veszélybe kerül szeretett cseresznyéskertjük.

Az előadás egyszerre ragadja meg Csehov szemléletét, az emberi természet összetettségét és ellentmondásait illetően. A Cseresznyéskert szereplői többdimenziósak és gyakran nem tökéletesek, így tűnnek sokkal inkább valódi, hétköznapi embereknek. Mert, ugyebár ki akar tökéletes életeket nézni a színpadon is, amikor arra ott van az Instagram és a különféle social media felületek. Itt minden szereplőnek megvan a maga motivációja, félelme és vágya, és ezek az ellentétes érzelmek mozgatják a darab cselekményének nagy részét.

Az előadás legfontosabb pillanatai között sok a kimondatlanul hagyott gondolat. Ez olyan feszültséget és kétértelműséget teremt, amely bevonja a nézőket a darab világába, és leköti őket.

A Cseresznyéskertről, most 2023-ban is el lehet mondani, hogy egy időtlen drámai mű, amely hatással van a közönségre és nem lehet meggybefőttként tárolni. Mindig érdemes az orosz klasszikusokhoz visszanyúlni, ugyanakkor ez egy súlyos feladat. Mi újat lehet még Csehovból kihozni? De, mint már megannyiszor, most is bebizonyosodott, hogy a Katona nem csak a kortárs darabokban remekel.

A változás, a veszteség és a gyorsan változó világhoz való alkalmazkodásért folytatott küzdelem témái ma is ugyanolyan aktuálisak, mint amikor a darabot több mint száz évvel ezelőtt írták.

fotók: Horváth Judit

Az előadás hivatalos oldala: https://katonajozsefszinhaz.hu/eloadasok/bemutatok/43649-cseresznyeskert – itt trailert is találtok!

Ha megnéznéd: https://katona.jegymester.hu/production/10080998/cseresznyeskert/8253892

Rozi