hajnali_hármas-removebg-preview

a kultúra élmény

LBJ

"LBJ" címmel 2016-ban bemutatott amerikai életrajzi dráma, amely Lyndon B. Johnson 36. amerikai elnök életének és politikai karrierjének egy szakaszát dolgozza fel. A filmet Rob Reiner rendezte, Woody Harrelson játszotta a főszerepet, Johnson elnököt alakítva. A filmben bemutatják Johnson az alelnöki szerepét a Kennedy-kormányban, majd az elnöki tisztségre való átmenetét a Kennedy meggyilkolása után. A filmben feltűnik továbbá Bill Pullman, Richard Jenkins, és Jennifer Jason Leigh.

A film a maga módszerivel megpróbálja bemutatni Johnson személyiségét és politikai hátterét, helyzetét.  Bár a film kritikai fogadtatása vegyes volt, Woody Harrelson alakítása elnyerte a dicsérő kritikák többségét.

Cseklekmény két fő szála Johnson alelnöki tevékenységével majd pedig Kennedy halála utáni beiktatással és a hatalomi irányvonalak alakulásávak. Johnson elnöksége alatt számos jelentős törvénytervezetet írtak alá, köztük az Egyenlő Bér Törvényt, a Szavazó Jogok Törvényét, a Medicare és Medicaid egészségügyi programokat, valamint a Közlekedési Törvényt. Az amerikai polgárjogi mozgalom is fellendült Johnson elnöksége alatt.

Johnson egyik politikai fő műve az 1964. július 2-án aláírt Polgárjogi törvény. A törvény tiltotta a diszkriminációt a szavazás, a munkaerőpiac, az oktatás, a szálláshelyek, és az egyéb nyilvános helyeken. A törvény előírta, hogy a vállalatoknak és az intézményeknek eltörölniük a rasszizmus és a diszkrimináció minden formáját, különösen azokat, amelyek a színes bőrűek ellen irányulnak.

Az elnök politikai útját végül a vietnámi háború zárta le, végül 1968-ban bejelentette, hogy nem kíván újra elnökké válni, és az év végén lemondott az elnöki tisztségről. Johnson 1973-ban hunyt el szívrohamban.

A kép forrása: filmlexikon.hu

Dóczi Benedek