hajnali_hármas-removebg-preview

a kultúra élmény

Pearl Harbor – Égi háború

A Pearl Harbor – Égi háború (eredeti címén: Pearl Harbor) egy 2001-es amerikai háborús romantikus filmdráma, melyet Michael Bay rendezett, a forgatókönyvet Randall Wallace írta. A főszerepekben Ben Affleck, Josh Hartnett, és Kate Beckinsale láthatók. A történet a 1941-es Pearl Harbor-i támadásra és annak hatására összpontosít, ahol a japán haditengerészet meglepetésszerű támadást indított az amerikai haditengerészet ellen, ami az Egyesült Államok második világháborúba történő belépéséhez vezetett.

A film a két barát, Rafe McCawley (Ben Affleck) és Danny Walker (Josh Hartnett) történetét meséli el, akik az amerikai haditengerészetnél szolgálnak. Rafe szerelmes lesz Evelynbe (Kate Beckinsale), aki haditengerészeti nővérként dolgozik. A háború azonban megváltoztatja az életüket, és a három főszereplőnek a barátság és a szeretet nagy kérdéseire kell vállaszt találniuk

A Pearl Harbor – Égi háború vegyes kritikákat kapott. Egyes kritikusok dicsérték a látványt, a speciális effekteket és a történelmi események ábrázolását, míg mások a túlzott romantikus szál és a drámai elemek miatt bírálták. A film jelentős bevételt hozott a mozikban és több díjat is nyert, többek között az Oscar-díjat a legjobb hangkeverésért.

Az Egyesült Államok 1941. december 8.-án üzent hadat Japánnak. Az USA elnöke, Franklin D. Roosevelt azonnal hadüzenetet küldött Japánnak, amelyben az ország katonai akcióinak azonnali leállítását követelte. A hadüzenet bejelentésével az Egyesült Államok hivatalosan belépett a második világháborúba. A második világháború alatt az Egyesült Államok gazdaságpolitikája több fontos területre összpontosult, hogy támogassa a háborús erőfeszítéseket.

Háborús gazdaság és termelés átállítása: Az USA gazdasági politikája a háború alatt jelentősen átalakult, hogy megfeleljen a hadi szükségleteknek. A kormányzat már a hadüzenet elött is orientáltatta az ipart a hadi termelés felé de a hadüzenet után teljen átvette az ipar koordinálását. Ennek érdekében a kormány megalapította a War Production Board-ot (WPB) 1942-ben, amely szabályozta az ipari termelést és az erőforrások elosztását.

Munkaerő mobilizációja: A háborús időszakban az Egyesült Államokban a munkaerő iránti kereslet jelentősen megnőtt. A kormány intézkedéseket hozott a munkaerő toborzására és képzésére, ideértve a nők és a kisebbségek bevonását a munkaerőpiacra. A munkaerő mobilizációja hozzájárult az Egyesült Államok gazdasági növekedéséhez és a munkanélküliség csökkenéséhez.

Pénzügyi támogatás a szövetségeseknek: Az Egyesült Államok 1941-ben elfogadta a Lend-Lease Act-et, amely lehetővé tette az ország számára, hogy pénzügyi és anyagi támogatást nyújtson a szövetségeseknek. Ez a törvény elősegítette az amerikai exportot és erősítette az USA gazdasági kapcsolatait a szövetséges országokkal.

A gazdaság finanszírozása és adózás: A háborús erőfeszítések finanszírozása érdekében az amerikai kormány jelentős adóemeléseket és államkötvény-kibocsátást hajtott végre.

A kép forrása: rogerebert.com

Dóczi Benedek