hajnali_hármas-removebg-preview

a kultúra élmény

Quiz Show

A Quiz Show egy 1994-es amerikai filmdráma, amit Robert Redford rendezett. A film a 1950-es évek Amerikájában játszódik, és az NBC televíziós csatorna Quiz Show nevű vetélkedőjének valós történetét dolgozza fel.

A Quiz Show-t a kritikusok nagyon jól fogadták, és több díjat is nyert, beleértve a legjobb filmnek járó Arany Glóbuszt. A főszereplők között található Ralph Fiennes, John Turturro és Rob Morrow. A film a hatalom, a hazugság és az erkölcs kérdéseivel foglalkozik, és érdekes betekintést nyújt az 1950-es évek Amerikájába és a kor televíziós világába.

Az 1950-es évek televíziós világa a fejlődés időszaka volt. Az első kereskedelmi televíziós adások az 1940-es évek végén kezdődtek az Egyesült Államokban, és az 1950-es évekre már elérhetővé vált az ország szinte minden háztartásában. Az 1950-es években az amerikai televíziós kínálat főleg szórakoztató műsorokra és sitcomokra összpontosított, amelyek közé tartozott a “The Ed Sullivan Show”, a “I Love Lucy”, és a “The Honeymooners”. Ezek a műsorok jelentős hatással voltak az amerikai popkultúrára és szórakoztatóiparra, és a televíziózás az egyik legfontosabb közszórakoztató eszközzé vált az amerikai életben.

Az 1950-es évek televíziós világa azonban nem volt mentes politikai befolyásoktól sem. A Quiz Show-botrány, amelyet a fent említett Quiz Show című film is feldolgoz, jelentős hatással volt a televízió szerepére és hitelességére az amerikai közvéleményben. A botrány kirobbanása után a televíziózás világa szigorúbb ellenőrzés alá került, és az amerikai közvélemény bizalmának helyreállítása érdekében az adócsatornák sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a valódi és őszinte tartalmakra.

Fotó: port.hu

Dóczi Benedek