hajnali_hármas-removebg-preview

a kultúra élmény

Robocop

A 1987-ben készült "RoboCop" egy amerikai sci-fi akciófilm, amelyet Paul Verhoeven rendezett és Peter Weller játszotta a főszerepet. A történet a jövőbeli Detroitban játszódik, ahol a bűnözés aránya rekordmagasságban van, és a rendőrség magánszervezetek irányítása alá került.

Az események középpontjában Alex Murphy rendőr áll, akit brutálisan meggyilkolnak a bűnözők. Az Omni Consumer Products (OCP), egy nagyvállalat, egy új projekt részeként visszahozza Murphyt, és cyborggá alakítja, hogy létrehozzák a “RoboCop” nevű új típusú rendőrt, akik a város bűnügyeinek megoldására lettek tervezve.

Ha a film általános társadalmi és politikai kontextusát nézzük, akkor a 1980-as évek Amerikáját lehet megemlíteni. Az 1980-as évek, azaz a Reagan-korszak jelentős hatással volt Detroitra és az egész autóiparra. A Reagan-korszak idején az Egyesült Államok általánosan a konzervatív politikai ideológiák és a gazdasági liberalizmus dominált, amelyek az állami beavatkozások csökkentését, az üzleti élet, az ipar és az innováció ösztönzését és a kapitalizmus erősítését tűzték ki célul.

Ez a politikai ideológiai változás azonban negatívan érintette Detroiti autógyártó ipart, amelyet az autóipar válsága, az olajválság és a nemzetközi konkurencia növekedése sújtott. A válságok következtében az autógyártók nehéz helyzetbe kerültek, több gyár bezárt, és a munkanélküliség növekedett.

A Reagan-kormányzat gazdasági politikája nagy hangsúlyt helyezett az adócsökkentésre és a deregulációra, amelyek elősegítették a vállalatok növekedését, de a helyi gazdaságok, így Detroiti autóipar számára ez nem hozta meg a várt eredményeket. A Reagan-korszak gazdasági politikájának hatására az autógyártók nagy része külföldre helyezte át a gyártást, hogy olcsóbban állítsák elő az autókat, és így a gyártósorokat Detroitból kivitték. Erre környezetre a reagál a film melynek érdekessége hogy számos technikai újítást hozott a filmiparban, többek között a stop-motion animációs technikák használatát a RoboCop karakter megjelenítésére.

Fotó forrása: imdb.com

Dóczi Benedek