hajnali_hármas-removebg-preview

a kultúra élmény

Nagy popcorn menü

mozi, film, tévé

A nagy Gatsby

A nagy Gatsby filmtörténelmi kontextusa az 1920-as évek Amerikájába helyezi a történetet, amelyet gyakran az “Aranykor” vagy a “Bujdosó évek” időszakaként ismernek. A regény, amelyet F. Scott Fitzgerald írt 1925-ben, és amely alapján a filmek készültek, a gazdagság, a dekadencia, az idealizmus és az amerikai álom összetett kérdéseit vizsgálja.

Tovább »

Johnny háborúba megy

A Dalton Trumbo által rendezett filmdráma melynek címe: Johnny háborúba megy, egy sokkoló művészeti alkotás mely kegyetlenül mutatja be a háború hatását az abban résztvevő egyénre.

Tovább »

A mennyország kapuja

Michael Chimino történelmi drámája több szempontból is rekordernek számit. Az 1890-es években játszódó mű a filmtörténelem legnagyobb bukásaként ismert köszönhetően a rendező maximalista megalomániájának mely a költségvetést megháromszorozta, és ha a háromszoros szorzó nem lett volna elég a film bevétele alig közelítette meg a kiadások 8% százalékát. Maga film az 1890-es évek Wyoming-ában játszódik, ahol a kelet európai bevándorlók és a helyi telepesek közti ellentétet mutatja be személyi drámákon keresztül.

Tovább »

A 213-as ajtó rejtélye

„Őszintén szólva, halált akartam magamnak. Ez egy eset volt, hogy elmondjam a világnak, hogy amit tettem azt nem gyűlöletből tettem, senkit sem utáltam. Tudom, hogy beteg vagy gonosz voltam, vagy mindkettő. Most azt hiszem, hogy beteg voltam. Az orvosok elmondták nekem a betegségemet, és most van egy kis nyugalmam.”

Tovább »